Trobada amb el Col·lectiu Cruïlles

cropped-capc3a7alera11

El col.lectiu Cruïlles es troba cada dimarts a la placeta de Sant Francesc del Barri Gòtic per establir comunicació entre comunitats i cultures.

No volen ser una entitat controlable ni rebre subvencions.

Consideren que el món s’ha de canviar des de baix, no anant a reivindicar l’autoritat. “Si els carrers estan ocupats per traficants… ocupem nosaltres els carrers”.

La idea és no anar a reivindicar a l’autoritat sinó fer una acció com a protagonistes.

Diagnosi

  • Cada cop hi ha menys barri, hi ha molta mobilitat.
  • Turisme: No s’ha de criminalitzar el turisme, el problema és que el turista ve amb la mentalitat de qua a Barcelona sempre és festa. S’haurien de trencar aquests estereotips. Cal donar la possibilitat de parlar i conèixer al veí. Van repartir papers a la Rambla i convidaven als turistes: “has vingut de turista i volem que te’n vagis com a veí”. En relació al turisme hi ha el tema dels “transports pensats per a turistes”, des dels bicis-carros, patinets o aparells més sofisticats que són usats per masses de turistes i que problematitzen la circulació pels carrers.
  • Neteja (salubricitat i urbanisme): El barri està més net gràcies als milions gastats en la neteja, això comporta una gran contaminació acústica, a tota hora estan passant vehicles de la neteja. Es neteja el lloc per on ha de passar el turista. El resultat és la claudicació total a crear consciència cívica. La norma de deixar les escombraries de 20 a 22 hores, al centre de Barcelona, en principi està bé, però no es respecta, sobretot als pisos turístics. S’ha detectat un problema general de presència de Xinxes als diferents barris de Ciutat Vella. També s’haurien d’evitar els gargots i les escopides a terra com a focus de infecció vírica.
  • Sorolls (contaminació acústica): Acusen l’abundància de sorolls a la sortida dels bars, sobretot des de que no es permet fumar en els espais públics.
  • Espai Públic: Els carrers i les places són més lloc de pas que de convivència. L’espai públic està ocupat pel sector privat, van fer un càlcul a la Pl. Reial i van calcular que hi havien 12 cadires públiques i 1200 de privades. Per les Voltes de la Boqueria no s’hi pot passar. El mercat hauria de servir per al que ha estat fet .
  • Gent gran: Hi ha gent que no surt del barri , ni pràcticament de casa. Hi ha moltes cases sense ascensor.

Propostes

  • Parlar al carrer, tertúlies, comunicació, més que reivindicar: actuar.
  • L’Ajuntament no actua per decisió pròpia, només ho fa quan hi ha una pressió social.
  • Transparència amb la situació reial del barri: pobresa, immigració, gent gran….
  • S’hauria de canviar la mentalitat, s’ha de ser conscient dels altres i fer de la gent protagonista i reponsable de les coses que passen al barri.
  • Educació: Plantejar des de l’escola una educació cívica, en l’àmbit de carrer, però sense adoctrinaments ni moralismes.
  • Als immigrants se’ls hi hauria de dedicar més mitjans i esforços, ja que poden estar en inferiors condicions que els altres; s’hauria de veure com a inversió social.
  • S’hauria de trencar amb la mentalitat curtplacista (pensar només en avui), anar més enllà.
  • Sorolls: L’ajuntament ha de respondre als problemes reals, la gent de Ciutat Vella ha de poder dormir.
  • Des de l’Ajuntament cal donar suport a espais autogestionats per la convivència i la trobada. Cal que l’Ajuntament respongui a necessitats dels sectors més febles de la població: Infants, immigració, mares… La feina de l’Administració no és dirigir sinó facilitar-ne la creació i manteniment d’aquests espais.

 Enllaços i referències

Bloc del col·lectiu CRUÏLLES

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*