Reunió Eix Comercial del Raval

EixComercialDelRaval

Data reunió: 9 de març de 2015

Assistents:

Jordina Sangrà (A.C Rambla Raval, A.C Raval Verd), Jordi Folch (A.C Raval 7), Astrid Comerma (vicepresidenta c/ Unió), Neu Sobrevals (tècnia de l’eix comercial del Raval), Josep Mª Nebot i Oliveres (president Eix Comercial del Raval)

Mariona Roca (Ciutat Vella en Comú), Breixo Harguindey (Ciutat Vella en Comú), Gala Pin (candidata de Barcelona en Comú)

Punts de l’ordre del dia:

1. Presentació i introducció

Josep Mª Nebot narra la trajectòria i els orígens de l’Eix Comercial del Raval, així com els motius pels quals arriba a la presidència. Resalta la reelevància d’haver creat al primera Taula de seguretat i prevenció del Raval, en la que es compta amb la presència d’interventors de la Guardia Urbana. L’eix comercial abarca des del carrer Nou de la Rambla fins al carrer Tallers, i allotja diferents entitats comercials. Abans, en el temps, exisitien al Raval més associacions de comerciants.

Seguidament, Gala Pin explica el funcionament de Barcelona en Comú, i que la formació es troba en procés d’elaboració del seu programa.

2. Punts a tractar proposats per l’Eix Comercial del Raval

2.1 Horaris comercials i festius:

S’exposa la necessitat de poder obrir els festius, després de molts anys de sacrigici, ara es comencen a veure els fruits. Altres eixos comercials (Barna Center, Rambla, Eix Raval, Les Arenes, Creu Coberta) també han vist els beneficis d’obrir els festius. El comerç del Raval es troba també en una zona turística que requereix poder obrir en festius. El 50% dels comerços són de nouvinguts que obren tots els dies de l’any. Amb la polèmica entre la llei catalana i estatal el resultat és que només obren els diumenges aquells comerços que poden pagar grans bouffets d’advocats que batallin el cas

L’obertura dels locals comercials en festius implica i es relaciona diferents aspectes: l’ubicació del comerç en qüestió, el tipus de comerç, la legislació vigent, el territori en què es troba. Tots aquests aspectes s’han de tenir presents.

Des de Bcomú s’explica que no s’ha pres una determinació sobre els horaris comercials en festius, i que es considera necessari preservar i protegir el petit comerç, tot tenint present els diferents factos que han exposat els propis comerciants del Raval.

2.2 Seguretat

Aquest tema es centra en l’activitat de «llauners» al Raval, davant del que es parlen de dues solucions necessàries: per una banda, la necessitat de generar llocs de feina per a que les persones que s’hi dediquen tinguin una alternativa laboral; i per l’altra, abordar el fet de que els comerciants són actualment «responsables» de les persones que beuen alcohol al carrer al davant dels seus establiments.

2.3. Policia administrativa

Aquesta mesura respon a la necessitat d’una polícia de proximitat, amb coneixement del territori.

S’expressen algunes queixes de l’actitud d’alguns guardias urbanos, però sobre tot del problema que suposa que la guardia urbana actui només amb una trucada d’un veí quan alerta queixes per sorolls, o un altre tipus de problemes, i els comerciants per poder aconseguir la intervenció de la guardia urbana en una situació de conflictivitat o competència han de posar una denúncia. Això també comporta el fet de que la denúncia es planteja com la forma de resoldre el conflicte. S’expliquen diversos casos que il·lustren aquest problema.

2.4 Concentració de macro centres assistencials de districte i ciutat al Raval

S’apunta la necessitat d’esponjament d’aquests centres a diferents barris. S’exposen casos com el del c/Arc de Sant Agustí, del qual es lloa la tasca que desenvolupa, però resulta ineficaç la gestió que es fa de les concentracions d’assistents que es produeixen a l’espai públic, provocant així un perjudici pels comerços del voltant.

3. Tancament

Abans de donar per finalitzada la reunió, Bcomú es compromet a compartir el resum de la reunió i continuar tractant per mail els temes que no s’han pogut parlar. I convida a participar en el procés d’elaboració del programa, del qual es faran arribar les dades quan comenci el procés

Després de aproximadament dues hores de reunió queden pendents de tractar els següents temes en profunditat:

– comerços històrics i emblemàtics, comerços monotemàtics…

– grans superfícies comercials

– taxa turística

– relació dels eixos comercials i les associacions de comerços

– música en viu als bars

Per aquest tema queda el compromís de reunir-se Bcomú amb Jordina Sangrà

– saturació de contenidors d’escombraries al Raval

– Gran Teatre del Liceu

– Teatre Arnau

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*