Trobada amb l’Associació de Veïns del Casc Antic

logo

La Comissió de Diagnosi de Guanyem Ciutat Vella es va trobar amb l’Associació de Veïns del Casc Antic.

Diagnosi

 • És innegable que ens trobem davant la mercantilització de la ciutat. El barri només es planteja com un negoci.
 • Ve diner negre que es blanqueja amb la restauració i pisos turístics. Hi ha molts europeus que han comprat pisos, això ha encarit molt el cost de la vida. Ha millorat el barri, però qui ha pagat el preu és el veí que ha hagut de marxar. Podem dir, doncs, que s’està expulsant els veïns per culpa del turisme.
 • Hi ha grans diferències socials al barri.
 • També ens trobem amb la hipertròfia de la indústria de l’oci.
 • Aixecament de la moratòria d’hotels.
 • Davant del CAP no s’ha fet cap estudi de l’impacte.
 • Hotel del Rec Comtal: En la seva primera fase era habitatge social. Segons el projecte tindrà 8 pisos, el doble que els edificis del voltant, i molt enganxat a cases de veïns. Allí hi ha la Segona Muralla, per tant, es perdrà Patrimoni històric, el servei arqueològic, però, està pendent.
 • Parc de la Ciutadella: Moltes de les col·leccions del patrimoni científic són col·leccions donades per la ciutadania; s’està degradant per falta de cura. L’administració diu que ho vol portar al Fòrum. En el Museu de Zoologia hi volen fer un espai de contacontes. De moment s’ha parat però es volia fer una passarel·la que costaria uns 6 milions d’euros.
 • Hotel del Palau: Olivia Hotels diu que se’ls ha enganyat i exigeixen una indemnització. Ara el cas està en el Tribunal Suprem.
 • El Born: No és un equipament pel barri, s’han apropiat de l‘espai. Hi ha un acord entre l’Ajuntament i l’Espai cultural perquè no hi hagi activitats populars. S’han tret places d’aparcament amb la urbanització de l’entorn.
 • Immigració: No hi ha grans problemes de convivència. Cada col·lectiu viu en la seva bombolla, sols es trenca gràcies a l’escola pública i en les activitats col·lectives.
 • Entitats: Gestió comunitària és la Federació d’Associacions del barri. Tenen un pressupost de 140.000 euros per dos anys. Segons ells, l’espai no s’hauria de monopolitzar, segons l’Associació de Veïns depèn de les necessitats (p. ex. Un esplai). S’hauria de fer un diagnòstic i veure quines són les necessitats i quins tipus d’activitats s’ubiquen en el Casal del Pou de la Figuera. Haurien de ser activitats gratuïtes.
 • Gent gran: Hi ha molta gent gran, i les dones són les que més pateixen el mobbing L’Associació de Veïns té un advocat i un assessor per aquests casos. Hi ha gent gran desatesa. S’ha fet una gestió de tipus caritatiu i s’ha fragmentat molt l’acció social. Enlloc de l’Hotel del Rec s’hauria de fer un Casal d’avis. Falten Residències, hi ha un espai per a equipaments al C/ Mestres Cases i Carbonell s’en podria fer una, però l’Ajuntament diu que és petit per fer-hi una residència, apart de negar-s’hi per manca de diners.
 • Sanitat: El Cap està saturat i a més ha patit retallades de personal.
 • Educació: A la pública hi ha molta emigració i gent de molts nivells diferents. El professorat hi deixa la pell. És un punt de cohesió social. S’hauria de fer campanya perquè la gent es matriculés a l’escola pública. Només hi ha dues escoles bressol.
 • Pobresa: Hi ha pobresa al barri. El Centre Solidari en coordinació amb els serveis socials dóna cada setmana un cistell de menjar a unes 32 famílies. No hi ha polítiques d’habitatge.
 • Convivència amb el turisme: Hi ha corrupció policial. Passivitat amb els locals. No hi ha manera de suavitzar el soroll. Ocupació de l’espai públic per les terrasses. 

Propostes

 • Decreixement de l’activitat econòmica dedicada al turisme.
 • El diner que es treu del turisme hauria de fer servir per crear un altre tipus d’activitat.
 • Es podria crear una Escola d’Oficis per promoure altres activitats.
 • Revocació del Pla d’usos i el pla de les terrasses.
 • Prohibició dels apartaments turístics, això ajudaria a evitar el mobbing
 • Parar la construcció de nous hotels.
 • Rehabilitació i pisos accessibles per a gent jove
 • Pisos tutelats per a gent gran.
 • Protecció del comerç de barri.
 • Les Associacions de Ve¨íns han de ser un contrapoder davant de l’Ajuntament. Actualment, l’Ajuntament el que fa és desmotivar la participació ciutadana.

Referència, pàgina web de l’Associació de Veïns del Casc Antic

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*